Günümüzde özellikle start-up kültüründen gelen pek çok şirketin dünyadaki geleneksel yönetim metodlarını etkilemeye başladığı, yönetim modellerinin özellikle bürokrasi ve hiyerarşiden uzaklaşan yapılara dönüştüğü bir dönemdeyiz. Çağdaş yönetim yaklaşımları ile birlikte, artık bireylerin içsel motivasyonu, yapılan işlerin aslında o kişiler tarafından yapıldığını fark eden şirketler için her şeyden daha önemli bir noktaya geldi. Artık yöneticilerin rolü -özellikle Teknoloji sektöründe- klasik yönetim anlayışından çok daha farklı.
Bu noktada, Google’ın yöneticileri ile ilgili yapmış olduğu harika bir çalışmayı paylaşmak istiyorum. Bu çalışmada, Google 2009 yılında performans değerlendirmeleri, geribildirim anketleri ve en iyi yönetici adaylarına dair verileri analiz ederek, Google’daki etkili yöneticilerin alışkanlıklarını ortaya çıkartmış. Bu projeye de “Project Oxygen” ismi verilmiş.
Bu projeden çıkan sonuçlara göre, Etkili Yöneticilerin Davranışları önem sırasına göre şu şekilde:
- İyi bir koç olun.
- Takımınıza yetki verin ve mikroyönetim yapmayın.
- Takım üyelerinin başarısına ve kişisel olarak huzuruna önem verin, ilgi gösterin.
- Üretken ve sonuç odaklı olun.
- İyi bir iletişimci olun ve takımınızı dinleyin.
- Çalışanlarınızın kariyer gelişimine destek olun.
- Ekip için net bir vizyon ve stratejiniz olsun.
- Takıma tavsiyelerde bulunabilmek için temel teknik yetkinliklere sahip olun.
Bu maddelerin önem sırasına göre sıralandığını dikkate alırsak, bir yönetici olarak yapabileceğiniz en önemli katkının takım arkadaşlarınızı dinlemek, geribildirimde bulunmak, yetkilendirmek, mutlu olmalarını sağlamak olduğunu söyleyebiliriz. Ayrıca çalışmaya göre en son maddede bulunan teknik yetkinliklerin aslında pek çok yöneticinin düşündüğü kadar önemli olmadığı sonucu da ortaya çıkıyor.
Google’ın tamamen verilere dayalı olarak yaptığı bu harika çalışma aslında teknoloji şirketleri başta olmak üzere, yönetim anlayışının günümüzde geldiği noktayı ve ileride gideceği noktayı çok güzel bir şekilde özetliyor.
Konu ile ilgili yazıya buradan ulaşabilirsiniz:
http://www.nytimes.com/2011/03/13/business/13hire.html?_r=2&pagewanted=all
http://rapidbi.com/wp-content/uploads/2011/03/google-8-rules-ny-times.jpg