SEO Nedir?

SEO(Search Engine Optimization), Türkçesi ile “Arama Motoru Optimizasyonu” web sitenize ait içeriklerinin arama motorlarında bulunabilmesi ve bu kaynaklardan organik trafik elde etmeye yönelik çalışmalar anlamına gelmektedir. Geleneksel bir SEO anlatımı yerine farklı bir pencereden bakarak SEO dendiğinde aklıma gelenleri bir kaç başlık halinde özetlemeye çalışacağım.

  1. Kullanıcı her şeyden önce gelir.

SEO denildiğinde ne yazık ki hala insanların aklına trafik hacmi yüksek olan anahtar kelimeler bulmak –> ilgili veya ilgisiz bir şekilde siteye/sayfaya tüm bulunan keywordleri doldurmak -> trafik beklemek geliyor. Ancak özellikle son bir kaç yıldaki Google algoritma değişiklikleri, bize çok net bir şekilde “Spam’i bırakın, kullanıcıya odaklanın, gerisi gelir.” mesajı veriyor. Bu nedenle SEO dendiğinde ilk olarak anahtar kelimeleri değil, bütün olarak sitenizi düşünün, yanlış ve kestirme olan yol yerine her zaman doğru yolu seçin ve emin olun, doğru olanı yaptığınızda mutlaka kazanacaksınız.

  1. SEO analitik temellere dayanan bir iştir.

Analitik düşünmeyi, verilerle hareket etmeyi, problem çözmeyi sevmiyorsanız, SEO kesinlikle size göre değil. Bazen belki de günlerce düşünmenizi, saatlerce analiz yapmanızı gerektirecek bir durum tespit edeceksiniz; fakat işin sonunda daha önce hiç bilmediğiniz bir şey öğreneceksiniz. Herkes SEO ile ilgili sayfalarca yazılar yazabilir, ancak gene de SEO ile ilgili pek çok bilgi yazılı kural değil, analiz ve muhakeme sonucu ortaya çıkan tespitlerdir. En iyi yöntem olarak, analizler, araştırmalar ve testler sonucunda sitenizin arama motorlarındaki gücünü artırabilirsiniz.

  1. SEO’nun önemli bir bölümü, teknik boyutudur.

Girişte de belirttiğim gibi arama motoru optimizasyonu, yıllar boyunca yalnızca anahtar kelimeler üzerine kurulu bir konu olarak algılansa da, aslında önemli bir teknik boyutu vardır. İşin teknik boyutunda, sunucularınızın cevap verme süreleri, sayfa yüklenme hızları, HTML meta datalarına kadar pek çok konu vardır. Bir websitesini sıfırdan yazacak kadar HTML bilgisine ihtiyacınız olmasa da, sayfadaki SEO için olmazsa olmaz temel HTML ögelerini anlayacak kadar bilgi sahibi olmanız size büyük fayda sağlayacaktır. Sunucular tarafı ise daha karmaşık olmakla birlikte, en azından Webmaster Tools’da yer alan tarama istatistiklerinin önemli olduğunu bilmeniz bile başlangıç aşamasında yeterlidir.

  1. İçerik kraldır!

Son yıllarda internet dünyasında sık sık duyabileceğiniz bir söylem “İçerik kraldır!” (Content is king.) Üreteceğiniz arama hacmi olan ve özgün içerik, düzgün bir site mimarisi ve teknik olarak problemsiz bir site ile birleştiğinde, iyi bir kullanıcı deneyimine ve dolayısıyla iyi bir SEO trafiğine neden olur.

  1. Google Analytics ve Webmaster tools ikilisi en iyi dostunuzdur. Ancak bunların yanına başka SEO araçları da katmanız faydalı olacaktır.

Konu verilere dayalı sayısal bir iş olduğu için, doğal olarak bu verileri elde etmemizi ve anlamlandırmamızı sağlayacak bir takım araçlara ihtiyaç duyarız. Bu araçların en önemlisi elbette Google Analytics’tir. (https://www.google.com/analytics/web/) Bir web siteniz varsa ilk yapmanız gereken şey bir Google Analytics hesabı tanımlamak olmalıdır. Sitenizle ilgili ziyaretlerden, sayfa yüklenme hızlarına kadar pek çok önemli metriğe bu araç vasıtasıyla ulaşabilirsiniz.

İkinci en önemli araç kesinlikle Webmaster Tools’dur. (Web Yöneticisi Araçları) (https://www.google.com/webmasters/tools/) Google Analytics daha ziyade kullanıcı davranışına odaklanacağınız bir araçken, Webmaster Tools arka planda (sunucularda, tarama verilerinde, vs.) neler gerçekleştiği hakkında bilgi verir.

Anahtar kelime araçları da SEO için büyük fayda yaratır. Bu araçların en önemli iki tanesi Google Adwords Keyword Planner ve Google Trends’tir. Google Trends’ten SEO alanında nasıl faydalanabileceğinize buradan ulaşabilirsiniz.

Diğer SEO araçları: Tüm bunlara ek olarak, olmazsa olmaz olarak gördüğüm bazı araçlar:

  • Searchmetrics (http://www.searchmetrics.com/) En çok aranan keywordler, sitenizin trafik potansiyeli, rakiplerin durumu gibi önemli bilgilere ulaşabilirsiniz.
  • Catchpoint (http://www.catchpoint.com/) Sitenizin performansını gözlemleyebilirsiniz.
  • Screaming Frog (http://www.screamingfrog.co.uk/seo-spider/) Sitenizi adeta bir arama motoru robotu gibi taratabilirsiniz.
  • Ayrıca Moz, semRush, Majestic, Keywordtool.io, aHrefs gibi araçlar da farklı ihtiyaçlarınıza göre kullanabileceğiniz bazı araçlardır. İhtiyaç duyacağınız araçları en iyi siz bilebilirsiniz, dolayısıyla tüm araçları denemekten ve sizin için en iyisini bulmaktan çekinmeyin.
  1. Sitenizin mimarisi ve taranabilirliği (crawl edilebilirliği) çok önemlidir.

İnanılmaz güzel tasarımı olan bir siteniz var, bakanların ağzı açık kalıyor. Ancak tüm site Flash ögeleri ile oluşturulduğu için arama motorları siteyi tarayamıyor. Ne kadar anlamsız değil mi?

Eğer “Arama motorlarından alacağım trafiğin benim için hiç bir önemi yok” deme lüksüne sahip değilseniz –ki internet dünyasında bu cümleyi kuracak kadar naif kimsenin olacağını düşünmek dahi istemeyiz- sitenizin daha ilk andan itibaren mimarisinin doğru kurgulandığından ve kesinlikle crawl edilebilir (taranabilir) olduğundan emin olmalısınız. En iyi contenti de üretseniz, en şık tasarımı da yapsanız, crawl edilemeyen ve dolayısıyla indekslenemeyen bir sitenin hiç bir anlamı olmayacaktır. Sitenizin crawl edilebilir olup olmadığından emin olmak için her zaman Screaming Frog’u kullanabilirsiniz.

  1. SEO, site içi ve site dışı olmak üzere de ikiye ayrılır.

Yukarıda bahsettiklerimin hepsi site içi SEO ile ilgiliydi. Bir de site dışı, yani off-page SEO vardır. Bu da tamamen  ayrı bir dal olup, daha ziyade sosyal ağlar, dış sitelerden alınan linkler gibi konuları kapsamaktadır.

  1. Araştırma yapmak SEO’nun en önemli boyutlarından biridir.

SEO ile ilgili bir sorunuz olabilir ve cevabını bilemeyebilirsiniz, ancak iyi bir araştırma ve doğru muhakeme ile her zaman doğrulara ulaşabilirsiniz. Yalnızca dikkat etmeniz gereken bir nokta, ne yazık ki internette SEO ile ilgili çok ciddi bir bilgi kirliliği olduğu gerçeği. Başta Google’ın duyuruları olmak üzere, güvenilir kaynakları bulmalı ve sürekli olarak değişen SEO dünyasındaki gelişmeleri çok yakından takip etmelisiniz.