Bir web sitesi yönetiyorsanız mümkünse anlık, değilse günlük olarak temel verilerinizi mutlaka gözden geçiriyor olmalısınız. Bu sitenin büyük bir site olduğunu varsaydığımızda, trafiğinizde yüzdesel olarak küçük bir düşüş dahi olsa, bu rakamsal olarak çok büyük bir düşüşe karşılık gelebilir. Panik yok, veri ve muhakeme ikilisi ile her şey çözülür. Bu yazıda Google Analytics kullanarak trafik düşüşünüz hakkında nasıl bilgi edinebileceğinize dair bazı ipuçları yer alıyor. Aşağıdaki adımları takip ederek sitenizdeki düşüşü anlayabilir veya açıklamaya yaklaşabilirsiniz.
Hemen Google Analytics’imizi açıyoruz. Öncelikle siteniz haftanın günlerine göre farklı trafik paternleri gösteren bir site ise, düşüşün olduğu günü bir önceki gün yerine, bir önceki haftanın aynı günü (Salı vs. Salı gibi) ile karşılaştırmanız daha doğru olacaktır. Ayrıca mutlaka Google Analytics’in takviminden “compare to” seçimini kullanın, bu analizinizi çok hızlandıracaktır.
- Acquisition > All Traffic > Channels
Düşüşümüz hangi kaynakta gözüküyor?
- Organic – Arama motorlarından gelen trafiğiniz düşmüş. Daha detaylı analize ihtiyacımız var. Detaylar aşağıda.
- Social – Sosyal medyadan gelen trafiğinizde düşüş var.
- Acaba karşılaştırma yaptığınız dönemde popüler olan bir içeriğiniz mi vardı?
- Düşüş olmadan önce ilgili sosyal platformda size ait içeriği paylaşmış olan bir sayfa/hesap mı vardı?
- Referral – Dış sitelerden gelen trafiğinizde düşüş var.
- Düşüş olmadan önce daha yüksek trafik aldığınız web sitesi hangi siteydi?
- Bu siteden hangi sayfanıza trafik geliyordu? (landing page olarak – ayrıca Google Analytics’te secondary dimension kullanımının önemini de unutmayalım.)
- Önceden var olan bir pazarlama kampanyanız sona ermiş olabilir mi?
Social ve referral trafikte dalgalanmalar olması durumunda bu durum daha kolay açıklanabilir olmakla birlikte, organik trafiğinizde düşüş varsa çok daha detaylı analize ihtiyaç duyarsınız. Hemen bir sonraki bölüm tam da bunun için bakmamız gereken bazı istatistikler içeriyor:
- Acquisition > All Traffic > Source/Medium
Hangi arama motorundan gelen trafiğiniz düşmüş? (Sağ üstteki filtre bölümüne “organic” yazarak organik trafiğimizi filtreleyerek işimizi kolaylaştırabiliriz.)
Ve diyelim ki Google’dan gelen trafiğimiz düşmüş, neyse ki Google Analytics, Google’dan aldığımız trafik ve SEO analizi konusunda bize detaylı bilgi veriyor. Aşağıdaki istatistikler işimize yarayacaktır:
- Acquisition > All Traffic > Channels > Organic Search
Bu bölümde trafik aldığınız bazı arama kelimelerini göreceksiniz. Bir yıldan uzun bir süredir ne yazık ki bu verinin tamamını alamıyoruz, ancak neyse ki bize genel fikir verecek kadar anahtar kelimeyi görebiliyoruz. Bu alandan düşüş yaşadığınız anahtar kelimeyi bulma ihtimaliniz var. Düşüş olduğunu gördüğünüz kelimeleri web browserınızın gizli penceresinden arayabilir ve sonuçları gözlemleyebilirsiniz.
- Acquisition > Channels > Search Engine Optimization > Queries
Bu bölüm de bir önceki gibi anahtar kelimeler ile ilgili bir bölümdür. Burada sitenize trafik sağlayan arama kelimelerini, bu kelimelerde arama motorlarında kaç görüntüleme (impression) ve kaç tıklama (click) aldığınızı göreceksiniz. Aynı zamanda bu anahtar kelimelerde arama motoru sonuçlarında yer aldığınız ortalama pozisyonu da göreceksiniz. Bunlardan herhangi birisindeki değişim, trafiğinizdeki değişime neden olmuş olabilir.
- Acquisition > Channels > Search Engine Optimization > Landing Pages
Bu kısım bir önceki bölümdeki anahtar kelimeler yerine, kullanıcıların arama motorundan sitenize giriş yaptıkları sayfayı, bu sayfanın arama motorundaki gösterim, tıklama ve ortalama pozisyon bilgisini verir. Trafik düşüşünüzün hangi sayfa özelinde gerçekleştiğini görmek için faydalı bir araçtır.
- Acquisition > Channels > Search Engine Optimization > Geographical Summary > Google Property
Yalnızca web sonuçları değil, imaj ve video sonuçlarından da trafik alan bir web sitesiyseniz, buradaki bir değişim sitenizin trafiğinin değişiminde etkili olabilir.
Diyelim ki bu 6 istatistiğe baktık ve düşüşün kaynağını bulduk. Tabii ki işimiz burada bitmiyor, bu noktadan itibaren bu düşüşün neden olduğunu da anlamamız lazım. Acaba bu aramanın trendi mi düştü, bir rakibimiz bizim önümüze mi geçti, sitemizde teknik bir sorun mu var, yoksa bir algoritma güncellemesi mi oldu? Bunların hepsi Google Analytics dışında çözeceğimiz konular olduğu için ayrıca değineceğim.
Google Analytics’ten alabileceğiniz işinize yarayacak istatistikler ve SEO analizi için yapmanız gerekenler tabii ki bunlarla sınırlı değil, buradaki örnekleri yalnızca ilk bakmanız gerekenler olarak düşünebilirsiniz. Google Analytics’te bir yazıda anlatılamayacak kadar da çok sayıda veriden hangisine bakacağınızı biraz da zaman ve tecrübe ile kolayca fark etmeniz mümkün olacaktır. Eğer bu verilerden anlamlı bir sonuç çıkmıyorsa, sorunu aramaya devam edin. Belki sayfa yüklenme hızlarınızdan kaynaklanan bir sorun vardır, belki düşüş belirli bir şehirdedir veya özellikle bir browser versiyonunda siteniz düzgün çalışmadığı için problem yaşanıyordur. Aradığınız cevapların bazen hiç beklemediğiniz yerlerden çıkabileceğini hiç bir zaman unutmayın.